Kirysek Sterby (Corydoras sterbai)
Pokojowo usposobiony, nikomu nie zawadzający, towarzyski gatunek. Należy hodować w grupie kilku egzemplarzy, w towarzystwie innych łagodnych ryb. Zasiedla przydenną strefę akwarium. Poszukuje pożywienia przy podłożu. Podłoże nie powinno być ze żwiru o ostrych krawędziach o które kiryski mogłyby ranić swoje delikatne wąsiki. Oddychają również powietrzem atmosferycznym, dlatego powinny mieć swobodny dostęp do powierzchni wody.
Opis: Krępe ciało z wydatną płetwą grzbietową. Ciało koloru biało-szarego, na bokach ciemno-fioletowe cienkie podłużne pasy, na pokrywach skrzelowych i głowie przechodzące w mozaikę. W okolicy otworu gębowego dwie pary krótkich wąsików.
Opis: Krępe ciało z wydatną płetwą grzbietową. Ciało koloru biało-szarego, na bokach ciemno-fioletowe cienkie podłużne pasy, na pokrywach skrzelowych i głowie przechodzące w mozaikę. W okolicy otworu gębowego dwie pary krótkich wąsików.
Rodzina
kiryskowate
Pochodzenie
Ameryka Południowa, środkowa Brazylia i Boliwia
Długość
Do 8 cm długości.
Odżywianie
Szczególnie chętnie przyjmowany jest pokarm żywy, ale ryby te nie są wybredne i podejmują każdy rodzaj pokarmu. Mogą to być larwy komarów, kryl, artemia, oczlik itp. oraz sztuczne pokarmy dla ryb strefy przydennej.
Woda
temperatura 21-25°C.
Warunki hodowlane
Rozmnażanie
Niezbyt trudne. Tarło odbywa w grupie. Rodzice nie opiekują się złożoną ikrą. Woda w akwarium tarliskowym powinna być bardzo miękka i lekko kwaśna. W temperaturze 26°C narybek wykluwa się po trzech dniach, po kolejnej dobie przyjmuje pokarm. Najlepszy pierwszy pokarm do nicienie mikro i naupliusy artemii.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz